Selecteer een pagina

Locatie

Gezellig dat je langs wil komen! We zijn gevestigd in het TOLHUIS.

Buiksloterweg 7

Pont van CS – Buiksloterweg + 1 min lopen

kaartje tolhuis

Ervaar de fascinerende geschiedenis van deze historische plek

Het TOLHUIS bevindt zich op het zuidelijkste puntje van Amsterdam Noord, aan het water van het IJ aan de overkant van Centraal Station. Dit gebied heet Volewijck, afgeleid van Vogelwijk. Vernoemd naar de vele vogels die vroeger het galgenveld bevolken. Hier bungelden de lijken van ter dood gebrachte misdadigers die hier na hun executie op de Dam naartoe zijn gebracht.

 

Het TOLHUIS dankt zijn naam aan de tol die moest worden betaald om de Buikslotervaart op te mogen varen.Nu heet dit water overigens het Noord Hollands Kanaal. In eerste instantie bewoonde rond 1660 alleen de tolgaarder met zijn gezin Het TOLHUIS. Niet veel later werd de tolgaarder ook herbergier, met name omdat het regelmatig voorkwam dat arriverende schippers de stad niet meer in konden. Dat komt doordat de stad ’s avonds hermetisch werd afgesloten. De nieuwe herberg direct naast het galgenveld bood uitkomst.

 

Het TOLHUIS is van historische waarde als een van de eerste plekken in Amsterdam waar zich een café/ restaurant/ herberg vestigde. Tegenwoordig is het een toekomstgerichte plek die met SixtyForty de beweging naar duurzame voedselconsumptie stimuleert. 

 

Food for the future. Spot with a soul.

ADRES

Buiksloterweg 7

Amsterdam